Parkour in de buitenomgeving

Richtlijnen en suggesties voor outdoor parkour lessen

Parkour is in essentie een outdoor discipline die in de buitenomgeving pas helemaal tot zijn recht komt. Echter vinden vele lessen parkour enkel binnen plaats. Met dit project en het bijhorende materiaal hopen we deze dissonantie te verzachten. Het is niet noodzakelijk om steeds buiten les te geven en er kunnen goede redenen zijn om indoor les te geven, maar men kan niet omheen de rijkdom die een buitenomgeving met zich mee kan brengen in functie van het parkour lesgeven. Laat binnen lesgeven juist niet je enige of standaard optie zijn.


Het doel is om het laagdrempeliger te maken om parkour buiten les te geven, zodat lesgevers die dat niet gewoon zijn daarmee extra variatie en input in hun lessen kunnen steken. Daarnaast kan het ook dienen als inspiratie tool voor lesgevers die toch al buiten lesgeven en voor leerkrachten lichamelijk opvoeding die graag parkour in hun sportlessen aanbieden. 

Gymfed biedt speciaal voor alle Gymfed-clubs, leerkrachten en geïnteresseerden een volledig GRATIS pakket aan waarmee een Freerunning & Parkour les geven zeer toegankelijk wordt. Ideaal om je sporters te voorzien van een andere lesinvulling! En wie weet krijg je de Parkour vibes wel helemaal te pakken?

Bij dit project hoort:

  • Een informatief naslagwerk met tal van tips en inspiratie voor buitenlesgeven en mogelijke technieken
  • Fiches waarbij per prototype obstakel mogelijke technieken beknopt samengevat worden
  • Een uitgewerkte voorbeeld lesvoorbereiding
  • Meer dan 50 video's die een beeld geven aan de aangehaalde technieken